2015.07.16: Megjelent a Lean szótár 7. kiadása. 2014.04.22: Megjelent a Lean szótár Android alkalmazás. 2014.03.27: Megjelent a Lean szótár 6. kiadása. 2013.05.01: Mától az Online lean szótár is tartalmazza a Rövidítések jegyzékét. 2013.03.27: Megjelent a Lean szótár 5. kiadása. Az Online lean szótárt is frissítettük. 2012.09.07: A letöltések számának csökkenése, és a szerkesztői érdeklődés megcsappanása miatt a szótár következő kiadása jövő márciusban fog megjelenni. 2012.07.30: Augusztus végéig várjuk a javaslatokat a szótár ötödik kiadásához. 2012.03.27: Megjelent a Lean szótár 4. kiadása. Az Online lean szótárt is frissítettük. 2012.03.19: Írtunk egy keresőt az Online szótárhoz, hogy még hatékonyabban lehessen használni. 2012.03.07: A Lean szótár 4. kiadásának szerkesztése megkezdődött. Március 27-től elérhető lesz. 2012.03.05: Mától elérhető az Online lean szótár. 2012.02.24: Az Online lean szótár feltöltését megkezdtük. Március elejétől elérhetővé válik tagjaink számára. 2012.02.14: Mától saját oldalt kapott a Lean szótár. A későbbiekben tovább fejlesztjük a honlap tartalmát.
Lean termeléstervező
Android Lean szótár
Útmutató
Közreműködtek
Dr. Bóna Krisztián Hujber Tünde Dr. Kovács Péter Kovács Péter Kővári Róbert Molnár Szabolcs Antal Norbert Bakos András Bánffy Laura Báthory Zsuzsanna Bereczki Csaba Bőczén Gábor Dőry Szabolcs Falcsik Mari Kesztler Róbert Kosovics Gábor Kotter, Edwin Losonci Dávid Mátyás Csaba Dr. Németh Balázs Nika Tamás Sarkadi Károly Szalay Csaba Sztrapkovics Balázs Takács András Tamás Tóth Katalin Tömpe László
Minél egyszerűbb a munkahely kialakítása, annál egyszerűbb a munkavégzés. A módszer célja, hogy minél rendezettebb, átláthatóbb munkakörnyezetet alakítsunk ki a veszteségmentes, hatékony munkavégzés érdekében. A módszer öt s betűvel kezdődő japán kifejezésről kapta a nevét. Az 5S bevezetése és stabilizálása az egyik legfontosabb lépés a leanné válás útján. Az 5S bevezetésével kialakítunk egy rendet a munkahelyen, de további fenntartása során – ugyancsak az 5S segítségével – folyamatosan fejlesztjük is azt. Az 5S nemcsak a lean alapja, hanem előrehaladva a lean úton az 5S is egyre magasabb szintre kerül. Az 5S-ben elért szint és a termelési rendszer fejlettsége között nagyon szoros a kapcsolat, ugyanis az 5S hiánya megakadályoz abban, hogy a termelési rendszert magasabb szintre fejlesszük. Tapasztalt szakemberek néhány percnyi megfigyelés után meg tudják mondani, hogy hol tart egy vállalat a leanné válás útján. Az 5S egy ötlépéses módszer. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a lépések egymás után következnek – inkább kiegészítik egymást. Az utolsó két S sokkal megfoghatatlanabb, mint az első három; míg az első három jól definiált, az utolsó kettőt gyakran eltérően fordítják, és a határait is különbözőképpen jelölik meg. Még japán gyárakban is előfordul, hogy az első 3S-nek tulajdonítanak igazán nagy jelentőséget.
seiri szelektálás sorting Aussortieren
A szükséges és szükségtelen dolgok szétválasztása. Ha valamire szükségünk van, tartsuk meg; ha nincs rá szükségünk, szabaduljunk meg tőle. Egy rövid séta alatt is rengeteg olyan dolgot találhatunk, amire semmi szükség nincs az adott helyen (pl. egy munkafolyamat lebonyolítása során). Márpedig amire nincs szükség, az csak a helyet foglalja, és akadályozza a hatékony munkavégzést. Ha eltávolítjuk a felesleges tárgyat (pl. egy felesleges szerszámot) a munkaterületről, akkor esetleg közelebb hozhatunk valami mást, ami valóban fontos. Ennél a lépésnél a piros címkézés technikáját alkalmazzuk.
Az eszközök, anyagok elhelyezkedésének prioritásalapú meghatározása. Mindennek legyen pontosan kijelölt helye, amely a használat gyakoriságától függő távolságban helyezkedjen el a használat helyétől. Ahol csak lehet, tüntessük fel a szükséges mennyiségeket. Tegyük ezt úgy, hogy egyben megakadályozzuk a maximális mennyiségnél több anyag szabályos tárolását. Ilyenkor meg kell határoznunk az összes tárolóhelyre és az egész gyártóterületre érvényes jelölési (azonosítási) rendszert. Célszerű a gyár egyik sarkából kiindulva betűkkel és számokkal (sakktáblaszerűen) megjelölni az oszlopokat (ha vannak ilyenek). Egy adott területen elhelyezkedő lokációkat az óramutató járásával megegyezően vagy fordítva számozhatjuk; a polcokon a betöltő oldal felől nézve balról jobbra és alulról felfelé számozhatunk. Ugyancsak a második S-hez tartozik a gyár területének egyértelmű felosztása és színek segítségével való azonosítása (pl. közlekedési utak, veszélyes helyek, pihenőterületek stb.).
A tisztaság a rendellenességek felismerésének fő eszköze. A rendszeres takarítás során győződjünk meg róla, hogy nincsenek rendellenességek a területen. Takarítás közben tudatosan keressük a normálistól eltérő állapotokat. Ezt a lépést mindenképpen kezdeti nagytakarítással kell indítanunk, majd meg kell határoznunk a későbbi ciklikus takarítások időközeit. Ha ezt megtesszük, a felelősöket és a módszereket, eszközöket is pontosan meg kell határoznunk. A cél, hogy ez a művelet a napi rutin részévé váljon, így minden műszak végén 5 perc elég legyen rá. Úgy adjuk át a munkaterületet a következő műszaknak, ahogy mi is szeretnénk átvenni. A seiso eredményeként egy kellemesebb munkahely fog várni minket, ahol minden szerszám és eszköz működésre készen áll. Fontos, hogy ne csak a látható helyeken takarítsunk. Törekedjünk arra, hogy a szennyeződések forrását egyszer s mindenkorra megszüntessük.
seiketsu standardizálás standardizing Anordnungen zur Regel machen
Az első 3S megszilárdítása, standardizálása. Meg kell határoznunk a legjobb módszert, és be kell tartatnunk azt. A seiketsu arra bátorít, hogy kreatívan gondolkodva változtassuk meg azokat a folyamatokat, amelyek a hosszú évek alatt megszokássá váltak. Láthatóvá kell tenni a standardtól való eltérést a vizuális irányítás segítségével.
shitsuke fenntartás sustaining Alle Punkte einhalten und ständig verbessern
A meglévő fejlesztések napi szintű, gyakorlati használata, a folyamatos fejlesztés fenntartása. Az összes dolgozó képzése annak érdekében, hogy naprakész tudással rendelkezzenek. A cél, hogy az 5S fenntartása beépüljön a napi teendők közé, szokásunkká váljon. A shitsuke része még a rendszeresen megtartott auditok, valamint a dolgozók és csapatok elismerése és jutalmazása is.